Embosarea hârtiei și crearea de produse cu finisaje tactile. Ce trebuie să știi ?
Embosarea hârtiei și crearea de produse cu finisaje tactile: Ce trebuie să știi?
Există mai multe moduri în care poți utiliza ornamentele pentru a-ți îmbunătăți ambalajul, pentru a adăuga strălucire, textură sau alte efecte tridimensionale. De asemenea, poți combina diferite ornamente pentru un aspect cât mai personalizat, unic.
Ce înseamnă embosarea hârtiei?
Matrița care se folosește în acest proces reprezintă un set din două piese de plăci metalice personalizate create în funcție de imaginea sau textul care urmează să fie reliefat. O parte din matriță are suprafața ridicată, în funcție de design, iar cealaltă parte este pur și simplu încastrată.
Efectul opus poate fi realizat prin același proces și poartă numele de debosare. Acesta poate fi utilizat pentru a emula gravura.
Matrița poate avea un singur nivel sau mai multe, în funcție de detaliile pe care dorești să le reliefezi, complexitate sau înălțimea dorită a designului.
În unele cazuri, imprimarea 3D mai este denumită și embosare sau imprimare tactilă. Cu toate acestea, cele două procese sunt substanțial diferite.
Citește și: Personalizarea obiectelor pentru angajați. Idei și recomandări pentru promovarea unui brand.
Aplicarea efectului de embosare în imprimare
Embosare fără cerneală sau blind embossing
După cum îi spune și numele, acesta este un efect de reliefare a designului dorit, fără utilizarea cernelurilor. O modalitate de a face finisajul să iasă în evidență este prin utilizarea hârtiei texturate, deoarece zona din jurul designului va fi presată, creând mai mult un contrast.
Embosare mixtă sau combination embossing
Acest tip de matriță combină mai multe efecte de reliefare într-un singur proces; permite realizarea embosării și debosării pe același material.
Embosare pe un singur nivel
Acest proces utilizează o matriță care modifică suprafața hârtiei pe un singur nivel. Deoarece matrița necesară pentru acest tip de relief este extrem de simplă, este și cea mai accesibilă pentru companiile care doresc să producă articole cu finisaje tactile unice.
Embosare pe mai multe nivele
Acest proces de reliefare folosește o matriță cu niveluri distincte pentru a crea mai mult o impresie sculpturală sau o textură mai detaliată care iese în evidență.
Matriță sculpturală
Acest tip de matriță necesită echipamente manuale personalizate pentru a crea niveluri și detalii care se aseamănă unei sculpturi în basorelief. Deoarece acest lucru necesită operatori experimentați, de obicei pe baza unei imagini furnizate, reprezintă o metodă mai costisitoare de embosare.
Află ce materiale promoționale poți încorpora pentru promovarea proiectelor din companie. Acestor idei le poți aplica efectul de embosare!
Matriță texturată
Pentru a crea acest efect, se realizează o matriță cu textură gravată. Acest lucru se diferențiază de embosarea pe mai multe nivele sau de matrița sculpturală, în sensul în care există o singură matriță cu detalii adăugate și modele simple.
Matriță rotunjită
Acest tip de matriță creează un efect rotunjit sau tip cupolă. Este adesea folosit pentru producerea logo-urilor sau a altor modele tipografice.
Vitrare
Vitrarea se referă la o zonă în relief care are un aspect strălucitor sau lustruit. Cel mai adesea, acest proces se realizează cu căldură aplicată cu presiune pentru a crea o impresie strălucitoare asupra designului.
De ce să alegi embosarea hârtiei?
Textura și calitatea sculpturală pe care o creează procesul de embosare pot face ca experiența clienților să fie una memorabilă. Includerea unei zone în relief în cărțile de vizită sau în ambalajele produselor tale, invită consumatorii la o experiență interactivă, tactilă.
Află și cum să alegi modelul de imprimantă pentru producție potrivită pentru nevoile companiei tale.