
Imprimantă clasică sau multifuncțională: cum alegi?
Multifuncțională sau imprimantă: caracteristici
Diferența dintre cele două echipamente este ușor de explicat. Imprimantele simple au doar funcția de imprimare, în timp ce multifuncționalele au și funcții secundare: copiere, scanare, chiar și fax. Pe scurt, un device multifuncțional combină mai multe echipamente într-unul singur.
Produsele de ultimă generație au următoarele caracteristici:
- imprimare alb-negru / color
- timp de încălzire scurt
- compatibilitate cu sisteme de operare Windows și Mac
- o varietate mare de tipuri de hârtie acceptată
- consum energetic scăzut
- autentificare securizată
- panou de operare inteligent, cu interfață personalizabilă
- operare prin intermediul dispozitivelor Android și iOS
- conectare la servicii cloud externe
- senzor de detectare a prezenței umane
Tipuri de imprimante
Imprimantele multifuncționale funcționează ca cele simple: cu tehnologie inkjet sau laser. Jetul de cerneală este de preferat pentru imagini color de înaltă calitate, în timp ce laserul este ideal pentru volume mari de documente text. Merită să menționăm și faptul că varianta laser este mai ușor de întreținut.
Desigur, există și aparate cu alte tehnologii de imprimare, pentru produse specifice.
De exemplu, o imprimantă cu latex se folosește pentru panouri publicitare, bannere, steaguri, afișe publicitare, autocolante sau fotografii mari.
Articolele de îmbrăcăminte personalizate și alte țesături necesită un produs diferit. Orientează-te către imprimante textile DTG, care pot imprima pe tricouri deschise și închise la culoare, hanorace, pungi etc, confecționate din compoziții cu 100% bumbac și amestecuri cu poliester sau folii metalice.
O altă subcategorie o reprezintă imprimantele Plotter, proiectate pentru aplicații CAD, GIS, PFP sau arte grafice. Tehnologia avansată oferă o imagine de calitate superbă, fără pete, cu linii precise, rezistentă la UV.
Beneficiile imprimantei multifuncționale
Să începem cu costurile de achiziție, care sunt mai scăzute dacă alegi o imprimantă multifuncțională. De regulă vei cheltui mai puțin pe un echipament complet decât dacă aduni suma a mai multe dispozitive - bineînțeles, luând în considerare că ai nevoie de toate.
Costurile utilităților sunt de asemenea reduse. Chiar dacă o multifuncțională consumă mai multă energie electrică decât un scanner, o imprimantă sau un copiator, vei avea o singură priză ocupată. Atenție, electronicele trag curent chiar și atunci când se află în stand-by! Pe termen lung, diferența la factură va fi evidentă.
Nu în ultimul rând, ocupă mai puțin spațiu. Acesta este un avantaj important în birourile mici sau locuințele personale, unde se dorește o cameră aerisită, fără aglomerație.
Dezavantajele imprimantei multifuncționale
Combinația dintre 3 sau 4 aparate poate reprezenta și un dezavantaj. Este o problemă întâlnită și la laptop-uri, care conțin unitatea centrală, monitorul, tastatura și touchpad-ul. Dacă verși din greșeală apă pe tastatură, nu o poți înlocui imediat, ci trebuie să duci tot laptop-ul la service. Același lucru e valabil și aici: dacă echipamentul se defectează, pierzi temporar toate funcțiile sale.
Al doilea dezavantaj ține de înlocuirea componentelor. Dacă imprimanta, scannerul, copiatorul și faxul sunt dispozitive diferite, le poți înlocui oricând cu alte versiuni. În cazul unei multifuncționale, acest lucru e imposibil și nu vei putea face upgrade la un alt model de scanner, de exemplu. În plus, poate observi că nu folosești atât de des funcția de copiere. Din nou, nu poți vinde doar acel device pentru a-ți recupera o parte din bani pentru că face parte dintr-o structură unificată.
Achiziționând o imprimantă multifuncțională, vei beneficia de mai multe funcții prin același dispozitiv. Deși poate duce la costuri suplimentare, este o soluție potrivită pentru cei care au nevoie de toate caracteristicile, crescând eficiența.