
Drumul cărții până la tipografie. Servicii și aparate necesare pentru producție
Cărțile tipărite rămân prima alegere a bibliofililor, în ciuda popularității celor electronice. În momentul în care Johannes Gutenberg a introdus primul sistem de tipărire cu caractere mobile din Europa, în 1450, a creat cea mai importantă invenție a mileniului al doilea. Pe măsură ce tehnologia a evoluat, procesul de fabricare a cărților a continuat să se dezvolte. În prezent, tipărirea este facilitată într-un mod la care strămoșii noștri nici nu visau. Descoperă care sunt pașii fabricării cărților și ce servicii și aparate sunt necesare pentru producție.
Redactarea cărții și aprobarea manuscrisului
Procesul începe cu schițarea cărții, redactarea primei ciorne, apoi rescrierea sa. Cei mai mulți autori lasă manuscrisul deoparte o perioadă, apoi se întorc la el cu „ochi proaspeți” pentru a-l rescrie. Când scriitorul consideră că manuscrisul e finalizat, îl trimite editurii. Aici, cartea este citită cu atenție, corectată, editată, revizuită și, la final, aprobată.
Stabilirea detaliilor grafice
Următorul pas în fabricarea cărții reprezintă alegerea elementelor de design. Ele includ, dar nu se limitează la acestea: dimensiunea paginilor, mărimea și fontul literelor, tipul hârtiilor folosite pentru text și coperte, adăugarea de elemente vizuale sau ilustrații în text și arta de copertă. Elementele sunt alese de directorul artistic împreună cu editorul.
Forma finală a cărții este stabilită în funcție de standardele editoriale, publicul țintă și genul cărții. De regulă, tipografiile nu caută să facă economii în ceea ce privește calitatea cărții. Pentru a-și diminua costurile, optează pentru soluții de print management care le permit să urmărească totuși consumul de energie, hârtie și consumabile, astfel încât să își optimizeze performanța.
Tipărirea cărții
Pe vremuri, tipărirea cărților era un proces complex. Literele se culegeau și așezau manual, pe rând, fiind pipăite și recunoscute după imaginea din oglindă. Firește, culegătorii aveau nevoie de multă dexteritate pentru această meserie. În prezent, procesul este mult mai simplu. Iată care sunt pașii tipăririi unei cărți:
Imprimarea cărții
Procesul de imprimare sau tipărire a cărților începe cu alegerea tipului de hârtie și a dimensiunilor potrivite. În timp ce dimensiunile sunt standard, colile de hârtie pot avea caracteristici diferite. Greutatea, volumul, grosimea, rugozitatea și opacitatea sunt cele mai importante aspecte de luat în calcul. Cele mai multe cărți au nevoie de hârtie obișnuită, numită Bond. Recent, a devenit populară și hârtia reciclată, o opțiune ecologică. În cazul enciclopediilor, se alege, în general, hârtie lucioasă, necesară pentru imprimarea unor fotografii de calitate.
Cele mai multe tipografii folosesc imprimante de producție cu toner. Acest tip de imprimantă este eficientă inclusiv pentru pagini colorate pentru că oferă o calitate excepțională a imaginilor. Modelele moderne au o mulțime de funcționalități avansate, permit operarea de la distanță, o capacitate mare de printare și design compact. Mai mult, includ opțiuni de finisare, astfel că nu trebuie să achiziționezi echipamente diferite.
Imprimantele de producție inkjet sunt, de asemenea, o soluție eficientă pentru tipărirea de cărți. Ele fac față cerințelor complexe și pot printa atât în nuanțe de gri, cât și color. Mai mult, utilizează cerneluri pigmentate de înaltă calitate, dispun de suport pentru o varietate media mare și asigură rezultate deosebite de fiecare dată.
Legarea cărții
Următorul pas este plierea paginilor, însă multe mașini de tipărire fac automat această operațiune. Se trece apoi la legarea cărților, unde există două opțiuni: coasere sau lipire. Deși, în trecut, coaserea asigura o durată de viață mai mare, legarea fără cusătură (cu lipici) este mai populară acum.
Mașinile de legat sunt echipate cu sisteme extrem de precise, potrivite pentru tiraje scurte, medii sau mari. Dispozitivele sunt ușor de utilizat și au capacitatea de a măsura automat grosimea cărții pentru a economisi timp.
Finisarea cărții
Finisarea încheie procesul de tipărire a cărților și reprezintă orice operațiune efectuată la final. Lista include tăierea pe trei laturi (aducerea la dimensiune), colarea, ștanțarea, imprimarea de timbru sec, ornarea copertelor etc.
De la simplă idee până la produsul finalizat, cărțile trec prin procesele explicate mai sus. Sperăm că acest articol ți-a fost de folos și ai înțeles mai bine care sunt serviciile și aparatele necesare pentru producție.