
Tipuri de imprimante și caracteristicile lor de la A la Z
Pe măsură ce tehnologia evoluează, poate fi dificil să alegi echipamentele electronice potrivite. Dacă și tu te afli în această situație, ai ajuns unde trebuie! În acest articol, descoperi tipurile de imprimante și caracteristicile lor, astfel încât la finalul lecturii să știi ce dispozitiv să alegi.
Imprimante matriciale
Imprimantele matriciale au între 9 și 24 de ace aranjate într-o matrice. Mecanismul lor este asemănător cu acela al unei mașini de scris: acele lovesc hârtia printr-o bandă de colorare, „desenând” apoi grafica dorită. Deși acest tip de imprimantă e folosit în special pentru text, poate printa și imagini foarte simple.
Important de menționat este că numărul de ace este strâns legat de calitatea imaginii. Cu alte cuvinte, un număr mare de ace indică o calitate mai bună. Va crește de asemenea și viteza de imprimare.
Cu toate acestea, imprimantele matriciale au și un dezavantaj evident: sunt zgomotoase.
Imprimante laser
Imprimantele laser funcționează pe baza unei pudre uscate numite toner. Dispozitivul are în interior un tambur rotativ încărcat cu sarcină electrică. În momentul în care laserul este trimis pe tambur, încărcătura electrică dispare din anumite puncte. Următorul pas este acoperirea tamburului cu toner, moment în care pudra se lipește pe părțile care au rămas încărcate. Apoi, tonerul este transferat pe coala de hârtie.
Tehnologia laser este ideală pentru text, oferind o calitate excepțională. Poți printa și fotografii sau imagini cu o imprimantă laser, însă rezultatul final nu va avea o calitate foarte bună. De aceea, sunt folosite în special în clădiri de birouri sau alte spații unde se printează un număr mare de documente text.
Imprimante inkjet
Imprimantele inkjet funcționează pe bază de jet de cerneală, de unde și numele. Cerneala respectivă este încălzită de un curent electric, apoi aruncată în jeturi pe pagina de hârtie. Picăturile sunt minuscule, având 0,05 milimetri, astfel încât rezultatul e foarte precis.
Deși viteza de imprimare este mai scăzută decât a imprimantelor laser, calitatea imaginilor este clar superioară. Totuși, rezistența în timp a printului nu este deosebit de bună. Mai mult, cerneala se poate întinde dacă hârtia este udată din greșeală. Chiar și așa, prețul de achiziție redus și calitatea printului fac imprimantele inkjet foarte populare.
Imprimante latex
Imprimantele latex sunt capabile să printeze atât pe materiale naturale, cât și pe materiale sintetice. Sunt utilizate cel mai des în scopuri comerciale, pentru panouri publicitare, grafică de podea, autocolante pentru ferestre, afișe publicitare, bannere, steaguri, spidere, etichete, ambalaje etc.
Cel mai important avantaj al tehnologiei latex este rezistența la zgâriere. În plus, produsele se usucă rapid și există posibilitatea de laminare imediată.
Imprimante DTG
Imprimarea DTG (direct-to-garment sau direct-în-îmbrăcăminte) este cea mai populară modalitate de personalizare a textilelor în momentul de față. Procesul implică folosirea unui jet de cerneală care, atunci când este pulverizat pe un material textil, intră adânc în fibrele acestuia. Se creează astfel o legătură puternică între fibre și cerneală. Drept urmare, printul este neted și rezistă foarte bine în timp.
Imprimantele DTG funcționează cel mai bine pe materiale naturale precum bumbacul, cânepa, inul sau bambusul. De asemenea, cele mai bune rezultate se văd pe materiale deschise la culoare. Totuși, modelele noi sunt eficiente și pe amestecuri de bumbac și poliester sau folii metalice, precum și pe materiale închise la culoare. În aceste cazuri, însă, este nevoie de un pretratament care permite cernelurilor să prindă bine.
Imprimante UV flatbed
Imprimantele UV flatbed sunt folosite pentru a printa pe o varietate mare de materiale, printre care:
- hârtie fotografică;
- pânză;
- acril;
- PVC;
- plastic;
- sticlă;
- ceramică;
- gresie;
- lemn;
- metal;
- piele;
- covoare;
Imprimantele UV flatbed utilizează cerneală cu întărire UV făcută din monomeri acrilici. Atunci când cerneala este expusă la lumină UV, se întărește. Procesul permite printarea pe un număr mare de materiale, cu grosimi variabile. Acest tip de imprimare este similar cu serigrafia, însă tehnologia este mai economică. Mai mult, prezintă avantajul de a fi mai prietenos cu mediul pentru că produce mai puțină poluare și mai puține deșeuri.
Totodată, imaginea imprimată este rezistentă, iar calitatea graficelor este ridicată. Imprimantele UV flatbed sunt folosite de obicei pentru aplicații comerciale.
Imprimante multifuncționale
Multifuncționalele nu sunt neapărat un tip de imprimantă, ci un dispozitiv care combină mai multe echipamente. Găsim la un loc funcțiile a trei aparate: imprimantă, scanner și copiator. Unele modele au și funcția de fax.
Multifuncționalele pot fi folosite atât în clădirile de birouri, cât și acasă. Principalul lor avantaj este economia de spațiu pentru că iau locul a trei sau chiar patru aparate, așa cum am arătat mai sus. Cât despre tehnologia de imprimare, poți alege între inkjet și laser, în funcție de nevoi.
În concluzie, există trei tipuri principale de imprimantă pentru imagini și documente (matriciale, laser și inkjet) și trei tipuri de imprimantă de producție (latex, DTG și UV flatbed). Sperăm că ai găsit utile informațiile din acest articol și acum știi cum să alegi produsul potrivit nevoilor tale.